Türkiye, UNESCO Dünya Miras Komitesi Üyeliğine Seçildi

Türkiye, 24. Taraf Devletler Genel Kurulu'nun yapıldığı Paris'te gerçekleştirilen oylama sonucunda UNESCO Dünya Miras Komitesi üyeliğine seçildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, seçim sonucunu sosyal medya hesabından duyurarak Türkiye'nin bu önemli göreve layık görüldüğünü bildirdi.

PAYLAŞ
Gaziantep Haber - Gaziantep Haber

Bakan Ersoy, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 4 yıl sürecek üyeliği boyunca Dünya Miras Sözleşmesi'nin yürütme organı olan ve yılda bir kez toplanan Dünya Miras Komitesi toplantılarında dünya miras listesi adaylarıyla ilgili kararlara katkı sağlayacağını belirtti. Ülkenin daha önce de 1983-1989 ve 2013-2017 yılları arasında bu komitede yer aldığı hatırlatıldı.

 

 

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Türkiye'nin bu seçimde aday olduğu açık sandalye kategorisinde 137 oyla en yüksek desteği alarak 2023-2027 dönemi için UNESCO Dünya Miras Komitesi üyeliğine seçildiği vurgulandı. Ülkenin, 21 alanının kayıtlı bulunduğu Dünya Miras Listesi'ne ilişkin çalışmaları yöneteceği ve kültürel değerlerin korunması konusundaki deneyimlerini uluslararası alanda da paylaşmayı hedeflediği ifade edildi.

 

 

UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin, tüm insanlığın ortak mirası kabul edilen kültürel ve doğal varlıkları tanıtmak, korumak ve bu mirasa sahip çıkmak için gereken önlemleri almakla görevli olduğu belirtildi. Türkiye'nin bu yeni dönemde de bu değerleri korumak adına aktif rol alması bekleniyor.

 

Bu üyelik, Türkiye'nin kültürel ve doğal mirasının uluslararası alanda tanıtılması ve korunmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN