Gaziantep'te sağlık çalışanları Gazze'deki vahşete 'dur' dedi

Gaziantep Şehir Hastanesi önünde bir araya gelen doktorlar ve sağlık çalışanları, İsrail'in Gazze'de Şifa Hastanesi ile diğer hastanelere yönelik saldırılarına tepki gösterdi.

PAYLAŞ
Gaziantep Haber - Gaziantep Haber

Gaziantep Şehir Hastanesi önünde bir araya gelen doktorlar ve sağlık çalışanları, İsrail’in Gazze’de Şifa Hastanesi ile diğer hastanelere yönelik saldırılarına tepki gösterdi.

Gaziantep’te doktorlar ve sağlık çalışanları, İsrail’in Gazze’deki saldırıları sonucu binlerce insanın ve sağlık çalışanlarının hayatını kaybetmesine tepki gösterdi. Gaziantep Şehir Hastanesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması düzenleyen doktorlar ve sağlık çalışanları, saldırılarda özellikle hastanelerin hedef alınmasının insanlık ve savaş suçu olduğunu vurguladı. Hain ve acımasızca saldırılarda hastanelerin hedef alınması sonucu doktorların, sağlık çalışanlarının ve hastaların hayatını kaybettiğine değinen Dr. Hüseyin Durmaz, saldırıları hep bir ağızdan kınadıklarını ve bir an önce durdurulması gerektiğini ifade etti. İsrail’in gerçekleştirdiği saldırılar sonucu Gazze’de bebekler, çocuklar, kadınlar, sivillerin katledildiğini dile getiren Dr. Hüseyin Durmaz, "Gazze’de başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere 12 binden fazla sivilin acımasız saldırılara maruz kaldığını ve katledildiğini göstermekteyiz. Sağlık çalışanları çok zor şartlar altında çalışmalarını yürütmektedir. Hastanelerde elektrikler kesik, medikal malzemeler bitmiş durumdadır. Yaralı sayısı çok fazla, koridor ve yerlerde anestezi olmadan sağlık hizmeti verilmeye çalışılıyor. İsrail binlerce yaralı sivilin bulunduğu Şifa Hastanesi, Nasr Çocuk Hastanesi, el-Ehli Baptist Hastanesi ve Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’ni tahliyeye zorladı. Filistin Kızılay’ına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevrelerini vurdu. El-Avde Hastanesi ve Hasta Dostları Hastanesi’nin çevresini ve ambulansları hedef aldı ve vurdu. Gazze Sağlık Bakanlığı da sağlık durumunun iyice kötüye gittiğini, büyük salgınların oluşacağını aktardı. 7 Ekim’den beri 54 bin 866 influenza ve covid, 33 bin 551 zehirli ishal vakası, suçiçeği, deri döküntüleri ve kızamık hastalıkları yaşandı. 70 kanser hastası ölümle karşı karşıya. 39 bebeğin ise oksijen ihtiyacı karşılanmadığı için ölümle karşı karşıya olduğu belirtiliyor" dedi.

"Uluslararası toplumu ve iktidarları harekete geçmeye davet ediyoruz"

Savaş suçu işlenmesine sessiz kalınmaması için uluslararası toplumlara ve iktidarlara harekete geçme çağrısı yapan Dr. Durmaz, "Tarihin hiçbir döneminde savaşlarda, terör eylemlerinde, ülkelerin istilalarında hastaneler ve hastanelerdeki sağlık çalışanları hedef alınmamıştır. Görüyoruz ki varlık sebebi insanları yaşatmak olan sağlık personellerine ve sağlık hizmeti veren hastanelere dahi acımasızca vahşice saldırı yapılmaktadır. Şuana kadar 200’e yakın sağlık çalışanı görevi başında şehit edilmiştir. Saldırılarda şehit olan sivil ve sağlık çalışanlarına Allah’tan rahmet diliyoruz. Bu saldırılar sadece insanlık suçu değildir. Aynı zamanda uluslararası hukuk ve anlaşmalara da açıkça meydan okumaktır. Gazze’deki korkunç şiddeti ve zulmü en güç şekilde kınıyor uluslararası toplumu ve iktidarları bu kabul edilemez insanlık dışı eylemlere karşı harekete geçmeye ve derhal müdahale etmeye çağırıyoruz. Acil olarak savaşın durdurulması ve masum sivillerin korunması için adımlar atılmalıdır. Bizler sağlık çalışanları olarak insan hayatını ve değerini koruma misyonu temelinde bu vahşete sesiz kalmamız mesleki ve ahlaki sorumluluklara aykırıdır. Bu nedenle savaşın oluşturduğu yıkımı durdurmak ve barışın sağlanması için elimizden gelen her şeyi yapmakta kararlıyız. Gazze’deki meslektaşlarımıza sivillere ve özellikle saldırılarda etkilenen çocuklara ve kadınlara bu zor zamanlarında da dayanıklılık diliyoruz. Dünya olarak bu trajedinin son bulması ve bu zulmü gerçekleştiren İsrail isimli terör hareketini durdurmak için hep birlikte hareket etmeliyiz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN