Nizip'e 1 Milyar TL'lik Atık Su Arıtma tesisinin yapımı tamamlandı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Nizip ilçesinde hem evsel hem endüstriyel atık suyu arıtacak 1 milyar TL değerindeki Nizip Atık Su Arıtma Tesisi tamamlandı.

PAYLAŞ
Gaziantep Haber - Gaziantep Haber

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Nizip ilçesinde hem evsel hem endüstriyel atık suyu arıtacak 1 milyar TL değerindeki Nizip Atık Su Arıtma Tesisi tamamlandı.

Bölgede faaliyet gösteren tarım sektörü için önemli olan Hancağız Barajı’na akan Nizip Çayı’na temiz suyun deşarjı için Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) tarafından yapımı tamamlanan Nizip Atık Su Arıtma Tesisi 2 ay içerisinde su alarak faaliyete geçecek. Tesisin çalışmasıyla Nizip’in atık sularının tamamı temizlenecek.

Türkiye’de ilk defa tesis hem evsel hem endüstriyel atık su tek tesiste arıtılacak

Tesis, 30 bin metreküpü evsel 10 bin metreküpü endüstriyel olmak üzere günlük 40 bin metreküp atık suyu arıtarak Nizip’in 2050 yılına kadar ihtiyaçlarını karşılayacak. Endüstriyel ve evsel atık suyu bir çatı altında arıtmasıyla tesis Türkiye’de bir ilk özelliğini de taşıyor.

Tarım ve hayvancılıkta verimi arttıracak

Havalandırma havuzları, yapım ve dizayn aşamasında tesise özel geçişkenli olarak dizayn edildi. 4 havuz gerekli durumlarda kirlilik yüküne karşı geçişkenli vanalar sayesinde tek havuza dönüşebilecek. Hancağız Barajı’nda kirliliğin önüne geçilerek başta zeytin ve fıstık olmak üzere tarım arazileriyle hayvancılıkta verimin artması öngörülüyor.

"Yeşil Nizip’e yakışır arıtma tesisini hayata geçiriyoruz"

Tesiste incelemelerde bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Nizip’in ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda görev aldıkları her alanda büyük gayret gösterdiklerini belirterek, “Türkiye’de bir ilk burası. Hem evsel hem endüstriyel atığın arıtıldığı başka bir tesis yok. Verilen sözün arkasında duruyoruz. Büyük bir mühendislik çalışması var. GASKİ’nin proje ve kaynak üretme becerisi var burada. Yeşil Nizip’e yakışır arıtma tesisini hayata geçiriyoruz. Artık küresel ısınma ile birlikte su yönetimi hayati bir süreçte. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN