Şehitkamil'de MÖP ve E-MÖP ile gelecek korunuyor

Geri Dönüşüm Projeleri çerçevesinde kurduğu tesislerle daha yeşil ve yaşanabilir bir çevre oluşturmayı hedefleyen Şehitkamil Belediyesi, bu hedefle 11 yılda toplam 105 bin 900 ton atığı geri dönüştürdü. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, '11 yılda üretilen hizmet sayesinde, 98 bin 154 ağaç kesilmekten kurtulurken, 87 bin 200 ton su, 22 bin 67 metreküp fueloil, 12 bin 936 megavat elektrik enerjisinden tasarruf yapıldı' dedi.

PAYLAŞ
Gaziantep Haber - Gaziantep Haber

Geri Dönüşüm Projeleri çerçevesinde kurduğu tesislerle daha yeşil ve yaşanabilir bir çevre oluşturmayı hedefleyen Şehitkamil Belediyesi, bu hedefle 11 yılda toplam 105 bin 900 ton atığı geri dönüştürdü. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “11 yılda üretilen hizmet sayesinde, 98 bin 154 ağaç kesilmekten kurtulurken, 87 bin 200 ton su, 22 bin 67 metreküp fueloil, 12 bin 936 megavat elektrik enerjisinden tasarruf yapıldı” dedi.

Hayata geçirdiği çevreci projelerle adından sıkça bahsettiren Şehitkamil Belediyesi, MÖP ve E-MÖP projeleriyle çok önemli kazanımlar elde etti. Şehitkamil Belediyesi bünyesinde 2012 yılında oluşturulan MÖP tesisi ile 11 yılda toplam 105 bin 900 ton katı atık dönüştürüldü. Havayı, suyu ve toprağı koruma adına uygulanan ve Türkiye’deki diğer belediyelere örnek teşkil eden MÖP ve E-MÖP tesislerinde çok yönlü faydalar sağladı.

MÖP sayesinde 11 yılda 98 bin 154 ağaç kesilmekten kurtuldu

Gelecek nesillerin doğadaki haklarını gözeterek çalışmalar gerçekleştirdiklerinin altını çizen Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “Ülkemizde ve dünyada insanlarda çevre şuurunun oluşturulabilmesi ve çevreye duyarlı bir nesil yetiştirilebilmesi adına uyguladığımız geri dönüşüm projelerini kararlı bir şekilde uygulamayı sürdürüyoruz. İçerisinde yaşadığımız doğa, özellikle son yüzyılda yaşanan hızlı sanayileşme, plansız şehirleşme, teknolojik gelişmeler ve doğal kaynakların şuursuzca tüketilmesi gibi nedenlerle büyük zarar görmüştür. Buna bağlı olarak da tüm dünya küresel ısınma, kuraklık ve biyolojik çeşitliliğin azalması gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Küresel çapta yapılan yanlışlıklarla ortaya çıkan bu sorunla mücadelede yine küresel çapta ciddi bir çalışma yapılmasını gerektirmektedir. Havayı, suyu ve toprağı koruma adına uyguladığımız Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Geri Dönüşüm Projesi (MÖP), 5 bin metrekare alan üzerine kurulu tesiste hizmet veriyoruz. 2012 yılında kurduğumuz tesis, bugüne kadar çok yönlü faydalar sağladı. Gelecek nesillerin doğadaki haklarını gözeterek gerçekleştirdiğimiz çalışmalar çerçevesinde, 2012 yılından 2023 yılına kadar 11 yılda toplam 105 bin 900 ton atığın dönüştürülmesiyle büyük kazanımlar elde edildi. Bu sayede, 11 yılda üretilen hizmet sayesinde, 98 bin 154 ağaç kesilmekten kurtulurken, 87 bin 200 ton su, 22 bin 67 metreküp fueloil, 12 bin 936 megavat elektrik enerjisinden tasarruf yapıldı. Yine bu çerçevesinde doğaya atılması durumunda büyük zarar oluşturan yaklaşık 17 ton pil toplandı. Amacımız, yaşanabilir kentler sıralamasında Gaziantep’i ve özelinde Şehitkamil’i en üst sıralara taşımak” dedi.

E-MÖP projesiyle 174 ton elektronik atık toplandı

Çevre dostu olan MÖP projesinin çerçevesini genişleterek 2018 yılında E-MÖP projesini de hayata geçirdiklerini kaydeden Başkan Fadıloğlu, “Kullanım ömürlerini tamamlayan elektrikli ve elektronik cihazların uygun yöntemlerle geri kazanılmaması ya da bertaraf edilememesi, çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Atık elektrikli ve elektronik eşyaların çevreye gelişi güzel atılmaları durumunda doğada yok olmamaları, geleceğimizi tehdit eden bir durum oluşturuyor. Atıkların bileşenlerindeki toksik maddeler, toprak ve su kirliliğine yol açmakta, doğal kaynaklarımızın hızla kirlenmesine sebep olmaktadırlar. Bu nedenle atık elektrikli ve elektronik eşyaların, diğer atıklardan ayrı olarak toplanması ve ekonomiye geri kazandırılması gerekmektedir. 2018 yılında kurduğumuz E-MÖP projesiyle de şu ana kadar 174 ton elektronik atık toplandı. Bunun yanı sıra 12,4 ton bitkisel atık yağ toplanarak, doğayı kirletmesi önlendi. Eskimiş, bozulmuş ve kullanılamayan; büyük ev aletleri, küçük ev aletleri, bilgisayar ve parçaları, aydınlatmalar, ısıtıcılar, iş aletleri, elektronik oyuncaklar, atık piller, akümülatörler birer E-MÖP’tür. Vatandaşlarımızdan; doğamızı, gelecek nesillerimizi ve ülke ekonomimizi yakından ilgilendiren E-MÖP projemize destek olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN